Hematoloji - Kan bilimi

Tıbbın kan ve kan bozuklukları ile ilgili dalıdır.

Kan, damarların içinde bulunan, hücrelere beslenmeleri ve kendilerini yenilemeleri için için gerekli olan besin ve diğer maddeleri taşıyan, vücuda giren mikropları temizleyen, vücutta oluşan zararlı maddeleri atılmak üzere akciğer ve böbreklere taşıyan bir sıvıdır.

Kanın içinde; oksijen ve karbon dioksid taşıyan kırmızı kan hücresi (eritrosit), vücudu mikroplar ve zararlı etkenlere karşı savunan beyaz kan hücresi (lökosit) ve kanama halinde kanın donmasını (pıhtılaşma) sağlayan kan pulcuğu (trombosit) olmak üzere 3 çeşit hücre bulunmaktadır.

Kan hastalıkları ile uğraşan bilim dalına hematoloji denir. Bu konuda uzmanlaşmış doktorlara da hematoloji uzmanı ya da hematolog denmektedir. Hematoloji başlıca kansızlık (anemi), pıhtılaşma bozuklukları (hemofili) ve kan hücrelerinin tümöral hastalıkları (lösemi, multibl miyelom) ile ilgilenmektedir.

Kan hastalıklarında görülen başlıca belirti ve bulgular; halsizlik, bitkinlik, solukluk, çabuk yorulma, sık sık infeksiyon geçirme, düzelmeyen ateş, durduk yerde ya da hafif bir yaralanma ile ortaya çıkan kanama ve morarmalar, kanamaların uzun sürmesi, boyunda, koltuk altında ya da kasıklarda gittikçe büyüyen ağrısız şişlikler (beze) ve bir bacağın tamamında ya da diz altındaki kısmında aniden ortaya çıkan ve ağrılı bir şişilikdir.  

İçeriği paylaşın :

Diğer Başlıklar

Siz De Paylaşın